Rokitnik zwyczajny – źródło witaminy C

Rokitnik zwyczajny

W dzisiejszym artykule chciałbym przybliżyć Wam roślinę zwaną: Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.). Roślina ta jest bogata w witaminy, flawonoidy, karotenoidy czy nienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo dobrze wpływają na zdrowie człowieka. Stanowi też doskonałe źródło stabilnej witaminy C i to ten właśnie temat chciałbym Wam dziś szczegółowo przybliżyć.

Gdzie wykorzystywany jest rokitnik zwyczajny?

Rokitnik zwyczajny wykorzystywany jest m.in. w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Największą popularnością cieszy się w Chinach gdzie można kupić soki, oleje, napoje (również alkoholowe ;)) czy szerokiej gamie kosmetyków. Warto też zaznaczyć, że to właśnie Chiny jako pierwsze bo już w 1977 roku wpisały rokitnika do swojej farmakopei.

Rokitnik zwyczajny – właściwości

Rokitnik zwyczajny jest znany od wieków. W 2018 roku w Chinach odbyła się VII Międzynarodowa Konferencja poświęcona w całości rokitnikowi zwyczajnemu. Na tej podstawie możemy przypuszczać, że roślina ta w najbliższym czasie będzie zdobywała coraz większą popularność – a patrząc na jej właściwości – bardzo słusznie.

Właściwości prozdrowotne rokitnika zwyczajnego wynikające m.in. z dużej zawartości związków antyoksydacyjnych. Znajdziemy w nim liczne karotenoidy, tokoferole czy flawonoidy.

To co stanowi jednak największy atut rokitnika zwyczajnego to wyjątkowo wysoka zawartość witaminy C.

Badania przeprowadzone przez naszych rodzimych specjalistów z Wrocławia (miały one miejsce 2015 roku, badano rokitnika zwyczajnego rosnącego na terenie Polski) wykazały, że owoce rokitnika zwyczajnego zawierają więcej witaminy C niż np.: truskawka, cytryna, mandarynka czy jeżyna. Warto podkreślić, że witamina C znajdująca się w tej roślinie charakteryzuje się wysoką stabilnością.

Żyjemy w czasach w których na co dzień mamy do czynienia z wysoce przetworzoną żywnością. Przez to jest ona uboższa w składniki odżywcze – m.in. witaminy.

Warto zatem, zamiast decydować się na suplementację witaminy C w postaci suplementów w których stosowany jest syntetyczny kwas askorbinowy zdecydować się na przetwory z bogatego w witaminę C rokitnika, np. herbatki, marmolady, nalewki, dżemy, itp.