Kurkuma – właściwości lecznicze

Kurkuma - właściwości lecznicze

Kurkuma – działanie i wpływ na organizm człowieka

Ludzie od wieków szukali w roślinach działania leczniczego. Dziś opisanych jest wiele roślin, które mają właściwości lecznicze i które, mino rozwoju farmaceutyki do dziś są stosowane. Jedną z takich roślin jest ostryż długi, czyli kurkuma. 

Czym jest kurkuma?

Ostryż długi (łac. Curcuma longa, potocznie zwany kurkumą jest rośliną z rodziny imbirowatych. Znana jest także pod nazwą szafran indyjski. Jest spokrewniona ze znanym imbirem. Uprawie się ją m.in. w Chinach, Peru, Australii, Sri Lance. Jej sproszkowany korzeń używany jest jako przyprawa. Ma korzenny zapach, jest rozgrzewająca i trochę delikatniejsza od imbiru. Jest składnikiem przyprawy curry, która właśnie dzięki kurkumie zawdzięcza  swoją barwę. Jej głównym związkiem jest kurkumina, która słynie ze swoich właściwości leczniczych. 

Lecznicze działanie kurkumy

Kurkuma od tysięcy lat jest stosowana w medycynie naturalnej (głównie w  indyjskiej, chińskiej) jako lekarstwo. Działanie lecznicze mają jej związki aktywnie czynne – kurkuminoidy. Wykazują one właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwutleniające. Liczne badania potwierdziły lecznicze działanie kurkumy w walce z wieloma chorobami. 

  •  Choroby zapalne

Do grupy tej należą alergie, zapalenie stawów i kości, niektóre choroby układu pokarmowego. W przebiegu tych chorób najczęściej mamy do czynienia z utratą, przerostem tkanki kostnej i chrzęstnej. Objawiają się bólem stawów, ograniczeniem ruchu i miejscowym stanem zapalnym.

Przeprowadzono ponad 15 badań, które wykazały, że kurkuminoidy wpływają na zmniejszenie bólu stawów, ilość wybroczyn i polepszają ruchliwość stawów. Szybsze efekty dało też połączenie przyjmowania kurkumy wraz z glukozaminami (lekami podawanymi przy zapaleniu stawów). 

Inne badania na pacjentach cierpiących na zapalenie jelit, także potwierdziło zmniejszenie objawów związanych z chorobą Crohna i chronicznego zapalenia jelit. Podczas podawania tym pacjentom kurkumy nie wystąpiły żadne reakcje niepożądane. 

Kurkuma dała także pozytywne wyniki u chorych zakażonych bakterią Helicobacter pyroli. Kurkuminoidy spowodowały zatrzymanie wzrostu bakterii in vitro

  • Choroby nowotworowe

 Walka z nowotworami jest obecnie najważniejszym tematem w środowisku medycznym. Coraz więcej osób na świecie zapada na różnego rodzaju choroby nowotworowe. Nie omija się także leczniczego działania roślin. 

Związki zawarte w kurkumie, jak wykazują licznie przeprowadzone badania wykazują działanie antynowotworowe.  Hamują one czynniki odpowiedzialne za proliferację, zjadliwość komórek nowotworowych i ich przemieszczanie się.  

Badania przeprowadzano na eksperymentalnych modelach raka u myszy. Badaniu poddano modele nowotworu wywołanego przez wirus brodawczaka, modele raka skóry, dwunastnicy, jelita grubego, żołądka. Wszystkie kurkuminoidy wykazały aktywność antynowotworową. 

Inne badania potwierdziły zatrzymanie karcinogenezy raka skóry, trzustki, wątroby, piersi, jajników i innych typów raka. 

  • Choroba Alzheimera

 Kurkuminoidy dobrze radzą sobie także z łagodzeniem objawów choroby Alzheimera. Zatrzymują one stan zapalny, zmniejszają ilość β-amyloidy oraz uszkodzenia wywołane przez stres oksydacyjny. Badania wykazały też jej silne działanie antyoksydacyjne (10 krotnie więsze niż witamina E). Badania nad tą chorobą wciąż trwają, ale terapia kurkuminą wygląda bardzo obiecująco. 

  • Cukrzyca

Kurkuma była także badana pod względem działania na osoby z hiperglikemią. Badania przyniosły pozytywny efekt u osób przyjmujących kurkumę przez dłuższy czas (kilka tygodni) w dużych dawkach (ok. 100 mg/kg). U osób tych stwierdzono zmniejszenie poziomu cukru we krwi, redukcję tkanki tłuszczowej, a także mniejsze odkładanie „złego” cholesterolu (LDL).

Kurkuma i jej związki znalazły zastosowanie w leczeniu też innych chorób. Należą do nich m.in. choroby ośrodkowego układu nerwowego, choroba Parkinsona czy depresja. 

Interakcje z niektórymi lekami.

Kurkuma ma wiele zalet, jednak w połączeniu z niektórymi lekami, spożycie jej może być niebezpieczne. Interakcje te mogą zwiększać lub całkowicie eliminować skutki działania niektórych leków. 

  • Z jakimi lekami nie spożywać kurkumy? 

Do leków takich należą:

  • leki przeciwalergiczne (może spowodować wystąpienie nowych alergii, wysypki,       a nawet wstrząsu anafilaktycznego),
  • leki przeciwzakrzepowe (kurkuma ma działanie przeciwzakrzepowe, co może spowodować zmniejszenie krzepliwości krwi – wraz z takimi lekami kurkuma może zwiększyć ryzyko wylewu wewnętrznego). 

Bibliografia:

http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-c5a3dcac-03dc-4bbf-90bc-6c2eb0e91102/c/6.pdf

http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-article-20f5a397-a547-48ef-a51a-729c5ef9b099

Boonrao M., Yodkeeree S., Ampasavate C., Anuchapreeda S., Limtrakul P. (2010) The inhibitory effect ofturmeric curcuminoids on matrix metalloproteinase-3 secretion in human invasive breast carcinoma cells.Archives of Pharmacal Research, 33(7):989-998  – badanie nowotworów

Chearwae W., Anuchapreeda S., Nandigama K., Ambudkar S.V., Limtrakul P. (2004) Biochemical mechanism of modulation of human P-glycoprotein (ABCB1) by curcumin I, II, and III purifed from Turmeric powder. Biochemical Pharmacology, 68(10):2043-2052 – badanie nowotworów

Chin D., Huebbe P., Pallauf K., Rimbach G. (2013) Neuroprotective properties of curcumin in Alzheimer’s disease–merits and limitations. Current Medical Chemistry, 20(32):3955-85 – badanie Alzhaimera

Zhang D.W., Fu M., Gao S.H., Liu J.L. (2013) Curcumin and diabetes: a systematic review. Evidence- Based Complementary and Alternative Medicine, 2013:636053 – badanie cukrzycy

Sarkar A., De R. (2016) Mukhopadhyay AK. Curcumin as a potential therapeutic candidate for Helicobacter pylori associated diseases. World Journal of Gastroenterology, 22(9):2736-48 – badanie chorób zapalnych 

Vecchi Brumatti L., Marcuzzi A., Tricarico P.M., Zanin V., Girardelli M., Bianco A.M. (2014) Curcumin and
inflammatory bowel disease: potential and limits of innovative treatments. Molecules, 19(12):21127-53 – badanie chorób zapalnych.