Antynowotworowe działanie jogurtów

Nowotwory to istna plaga naszych czasów. Światowa Organizacja Zdrowia przewiduje, że do 2030 roku liczba zachorowań na nowotwory wzrośnie do ponad 21 milionów. Najbardziej zwiększyć ma się zachorowalność na raka piersi, prostaty i jelita grubego. Zdrowa dieta prowadzi do równowagi w jelitach, a równowaga w jelitach zapobiega wielu chorobom, w tym nowotworom. 

Flora bakteryjna w pigułce

Flora bakteryjna w naszym organizmie odgrywa wiele funkcji. W jelitach dba w szczególności o prawidłowe trawienie oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Skład mikroflory jelitowej jest unikalny dla każdego organizmu i zazwyczaj występuje w równowadze. Zła dieta, otyłość, stres, choroby układu pokarmowego, mogą przyczynić się do zaburzenia równowagi jelitowej, kolonizacji nabłonka jelita przez patogeny chorobotwórcze (w tym produkujące kancerogenne metabolity) i powstania prozapalnych odpowiedzi immunologicznych, które mogą być początkiem choroby nowotworowej. 

Moc bakterii jogurtowych

Jednym ze sposobów na przywrócenie zaburzonej mikroflory jelit jest przyjmowanie preparatów probiotycznych, tak zwanych probiotyków, które zawierają żywe kultury bakterii, głównie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Probiotyki występują również w żywności i znajdziemy je przede wszystkim w fermentowanych produktach mlecznych (zsiadłe mleko, kefir, maślanka, jogurt) i fermentowanych warzywach (kapusta kiszona, ogórki). Przyjmowanie probiotyków zmniejsza produkcję komórek prozapalnych u osób chorujących na alergię, choroby autoimmunologiczne oraz z silnym stanem zapalnym, który może prowadzić do rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego. Badania dowiodły, że regularne spożywanie jogurtów zawierających Lactobacillus delubreckii podtyp bulgaricus, L. reuteri i Streptococus thermophillus korzystnie wpływa na skład mikroflory jelit. Ponadto zwiększa się ilość bakterii typu Firmicutes, które odpowiedzialne są za produkcję kwasu masłowego – substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Antynowotworowe działanie kwasu masłowego polega na jego wpływie na rozmnażanie i różnicowanie zdrowych komórek jelita grubego oraz zahamowaniu rozmnażania się komórek nowotworowych i przyspieszaniu ich śmierci. W pełnotłustych jogurtach znajdziemy również sprzężony kwas linolowy tzw. CLA, który również ma udowodnione działanie immunostymulujące i przeciwnowotworowe m.in. poprzez zaburzanie połączeń między komórkami nowotworowymi oraz hamowanie syntezy DNA. Ponadto przeciwdziała otyłości, alergiom oraz astmie.

Zdrowie w naszych rękach

Jogurty to jedno z najbogatszych źródeł bakterii probiotycznych, które poprawiają ogólny stan naszego zdrowia oraz zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych.

Wybierając jogurt, zwróćmy uwagę na skład i rodzaj bakterii w nim występujący. Jeśli przeciwdziałanie nowotworom może być tak proste, jedźmy jogurty na zdrowie każdego dnia.

Bibliografia:

Antynowotworowe właściwości probiotycznych bakterii jogurtowych